Selvstændig der overvejer et amu kursus

AMU kursus for selvstændige

Har du nogensinde ønsket at opkvalificerer dig? Det kan være fordi at virksomheden mangler kompetencer, eller fordi du gerne vil opkvalificere dig selv og sikre din fremtid bedre. Vi fortæller her hele systemet for dig, med oplysninger og link til de forskellige bestemmelser, som du skal være opmærksom på. Alt skrevet i en nem forklaring, som alle kan forstå.

Som selvstændig har du ret til at opkvalificerer dig selv og dine medarbejdere. Uanset om du har et lille personligt selskab, eller om du har en ApS med ansatte, eller større end det. Uanset hvad, så er der mulighed for at opkvalificerer sig.

Hvad er VEU-godtgørelse?

De fleste er mest interesserede i at vide hvad VEU-godtgørelse er. Det er nemlig en ’løn’ man kan få under kurset betalt af staten. Når du tager et AMU-kursus igennem dit arbejde, eller igennem din virksomhed, så får du VEU-godtgørelse, som skal dække dine udgifter for at være på kursus. I 2023 får du 123,11 kroner i timen for at være på kursus. Det vil sige 4555,- kroner pr. uge (37 timers kursus). Pengene kan du vælge om de skal udbetales til dig som løn, eller om de skal gå til virksomheden. De vigtigste regler for VEU-godtgørelse er følgende:

  • Du skal have været i beskæftigelse ved samme arbejdsgiver/CVR-nr i minimum 14 dage
  • Hvis du modtager offentlige forsørgelsesydelser som kontanthjælp kan du ikke få VEU.
  • Din uddannelse må ikke være højere end en erhvervsuddannelse. Hvis du har en videregående uddannelse, kan du kun få VEU-godtgørelse, hvis du ikke har brugt den de sidste 5 år.
  • Du kan få sammenlagt 10 ugers kursus (370 timer) indenfor samme kalenderår.

Har du et enkeltmandsfirma eller personlig ejet virksomhed, så får du betalingen udbetalt hver uge.

Hvis du har ApS eller større, så får du VEU-godtgørelsen udbetalt hver måned, eller ved kursets ende.

Læs mere om VEU-godtgørelse her: https://www.borger.dk/oekonomi-skat-su/SU-og-oekonomi-under-uddannelse/Stoette-til-voksenuddannelse/VEU-godtgoerelse-til-erhvervsrettet-voksen-og-videreuddannelse

Hvad kurser kan du tage?

Som selvstændig eller medarbejder har du mulighed for at tage AMU kurser ved Trafikskolen, da alle kurser berettiger dig til VEU-godtgørelse. Alle vores kurser kan du finde her: https://trafikskolen.dk/amu-kurser Det kan både være lastbil, bus eller taxa og alle underkategorier. Hvis du for eksempel vælger kurserne lastbilkørekort på 6 uger og hængerkort på 4 uger, vil et forløb se ud på denne måde rent økonomisk:

Kursuspris på lastbilkørekort: 3840,- kroner

Kursuspris på hængerkørekort: 2560,- kroner

Lægeerklæring + diverse: 600,- kroner

Teori + køreprøve: 2000,- kroner

I alt: 9000,- kroner

Du modtager VEU-godtgørelse for at være 10 uger på kursus: 44.650, - kroner

Hvorfor kan man opkvalificere sig?

Staten går meget op i at have en højtuddannet befolkning og af den grund har de også gjort det muligt at tage kurser og uddannelser, som skal være med til at få en klogere befolkning. Jo flere uddannelser og kurser man tager, jo flere muligheder har man og jo større sikkerhed har man i sin fremtidige arbejdsliv. Ikke blot arbejdspladsen hvor man er nu, men også hvis man kommer ud for, at skulle finde et nyt arbejde.

Hvad hvis jeg bor langt væk fra uddannelsesstedet?

Hvis du bor 60 kilometer væk fra uddannelsesstedet og skal køre 120 km hver dag for at komme på uddannelse eller kursus, så har du ret til tilskud. Tilskud som kan dække det meste kost og logi. Du kan få 500 kroner som skal være et tilskud til opholdet.

Det vil sige: Ved Trafikskolen har vi samarbejde med Cabinn, hvor du for de 500 kroner i tilskud får et værelse til alle hverdage. På Trafikskolen er der morgenmad hver dag, så det eneste du skal tænke på er middag- og aftensmad. Udover Cabinn har vi også en aftale med Hermitagen, hvor man for 100 kroner af egen lomme (udover de 500 kroner) får et hotel-værelse, morgenmad og aftensmad hver dag.

Læs mere om kost og logi her: https://www.uvm.dk/arbejdsmarkedsuddannelser/deltagerbetaling-og-tilskudsmuligheder/tilskud-til-kost-og-logi

Overvejer du at tage et AMU kursus? Ring til os for at få mere information, eller tag et kig på vores mange kurser her: https://trafikskolen.dk/amu-kurser

Udgifter for kursus er fradragsberettigede hvis det har direkte relevans til virksomheden. Læs mere på disse links: 

https://skat.dk/skat.aspx?oid=2083495

https://simpeltregnskab.dk/guides/uddannelse

https://www.uvm.dk/arbejdsmarkedsuddannelser/deltagerbetaling-og-tilskudsmuligheder/veu-godtgoerelse-og-befordringstilskud