Benny Sonne & Ole Vad Hansen på amu kursus ved trafikskolen

Skibus-chauffør har altid været drømmejobbet hos Benny Sonne, men han har ikke haft tiden til det. Nu har Benny Sonne og hans kammerat Ole Hansen frie hænder til at tage på AMU-kursus.

Benny Sonne er i gang med at tage kørekort til bus. Til hverdag er Benny landmand og kommer fra Varde. Han har kreaturer og har været landmand i 30 år. Omkring dette tidspunkt på året plejede han at give en hånd med på en minkfarm, men da det ikke er en mulighed mere, så skal der findes andre veje.

Benny fortæller begejstret om hans gamle drengedrøm, hvor han vil være skibus-chauffør. For 30 år siden kørte Benny i bus mod Italien og sikke en skitur. Det var her han opdagede, at han vil være buschauffør. Selvom drømmen kom for 30 år siden, så var tiden der bare ikke til, at finde den rette vej til jobbet. Indtil år 2022.

Efter næsten 2 år med covid-19 og en melding om, at minkfarmer ikke var et arbejde mere, så fik han både tid og mulighed for, at tage på amu kursus og få kørekort til bus. For at komme i gang med en karriere som chauffør, så vil Benny starte med at være afløser hos et busselskab. Der skal nemlig gå mindst 2 år før, at han må køre med turister i udlandet. Han sidder i dag i et lokale fyldt med nye kommende chauffører og glæder sig til at udleve drømmen bag rattet, mod et ski-ressort med feststemte turister, som skal stå på ski.

Flere bolde giver flere muligheder

Ole Vad Hansen er i gang med at tage kurset kørsel med vogntog til lastbil. Ole er selvstændig landmand og det har han været i rigtig mange år. Ole har fingeren på pulsen. Udover at være selvstændig landmand, så har Ole også en maskinudlejning. Oveni det, så har han også en virksomhed, som sælger produkter til landbruget og endda udlejning af øl anlæg. Han skal bruge kurset til sit arbejde hos et vikarbureau. Med et lastbil- og hængerkort får han mulighed for, at varetage flere arbejdsopgaver for vikarbureauet.

Det sociale aspekt var en af de første ting, som Benny Sonne lagde mærke til efter et par dage på kursus. Blandt andet, at man har tid til at få en god snak med de andre kursister. Det er med til at skabe sammenhold og fælleskab. Det gælder både for medstuderende og underviserne. Hos Trafikskolen er der plads til fleksibilitet og den enkelte kursists behov. Det kan der tydeligt mærkes fra både Ole og Benny.

Underviserne har god tid til gå grundigt igennem tingene. AMU-kurset indeholder en skøn blanding af praksis og teoretisk undervisning, som fungerer rigtig fint. Underviserne forklarer opgaverne på en meget grundig og letforståelig måde.

Kursister understreger hvor vigtigt det er, at være fysisk til stede i klasseværelset.

I selve undervisning drøfter man emnerne iblandt kursisterne, så man har mulighed for dele sine meninger og erfaringer med hinanden og underviseren. Samtidig får man også snakket om ens fordomme og forestillinger om at køre enten bus, lastbil eller taxa på kurset, hvor man får tilpasset det hele til erhvervet som man skal ud i.

Alle kursister er glade for, at undervisningen ikke er foran skærmen derhjemme. Nogen mener, at man vil springe for let over det der er vigtigt, andre vil simpelthen ikke kunne holde sig selv i gang og så vil det alligevel ikke være helt online, da man hverken kan køre lastbil online eller få ’fedtede fingre’ ved, at se indmaden i lastbilerne og det er bestemt ikke hvad de ville være foruden.

Ændringer fra kursistens syn

Hvis noget skal ændres, så er det tydeligere information omkring kurserne og hvilke adgangsbetingelser til at komme på kursus. Dette vil være rart siger Benny Sonne. Mikael Falck der sidder med marketing på Trafikskolen bekræfter, at det er et kendt problem i hele amu-branchen. Informationerne er forskellige steder og man skal nærmest have arbejdet en hel livstid for at komme ind i alle regler og informationer der er omkring et amu kursus. Derfor har Mikael sat fuld indsats på at få efterkommet dette og han lover, at Trafikskolens hjemmeside byder på meget mere information indenfor kort tid. For det er der brug for.

AMU-kurserne skal give folk et værktøj til at finde deres egen vej. Fremtidlige arbejdspladser søger efter kvalificerede kandidater. Det er ikke overraskende, at virksomheder i stigende grad søger efter faglærte med kompetencer inden for deres område. Trafikskolen uddanner og forbereder kursisterne således, at de bliver rustet til den opgave, som de får ude hos virksomhederne i fremtiden. Og selvfølgelig med et kørekort i hånden.